Science of Storytelling

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
301MST zápočet 1 4 hodiny PŘEDNÁŠEK za celý semestr (45 minut), 22 až 27 hodin domácí příprava česky zimní

Garant předmětu

Jméno vyučujícího (jména vyučujících)

Obsah

Ve své práci se Storr zabývá základními složkami narativu (fikční svět, postava, dramatická otázka a dramatický oblouk) a zkoumá je z hlediska psychologie, antropologie, neurofyziologie. Různé scenáristické příručky učí autory, jak efektivně psát příběhy, nabízí narativní schémata a techniky, které se osvědčily v dlouhodobé praxi. Tyto příručky ale opomíjejí otázku, proč lidé vypráví a zároveň touží po cizích příbězích, jak se ztotožňují s fiktivními postavami a reagují na konflikty. Storr tvrdí, že než se pustíme do vytváření fikčních světů a dějů, musíme pochopit, jak funguje hlavní vypravěč, který kontroluje naše životy, — lidský mozek. Ve videopřednášce bude kniha představena ve čtyřech krátkých blocích, věnovaných jednotlivým kapitolám knihy (Creating a World; The Flawed Self; The Dramatic Question; Plots, Endings and Meaning) a rozborem klíčových příkladů, které uvádí autor.

MODUL PROBĚHNE 2. 12. V 18.10

Výsledky učení

V modulu bude představena kniha Science of Storytelling amerického spisovatele a novináře Willa Storra a zhodnocen její přínos pro scenáristickou tvorbu

Předpoklady a další požadavky

-

Literatura

STORR, Will. Science of Storytelling. William Collins, 2019. ISBN 978-0008276935

Hodnoticí metody a kritéria

Atestace bude udělena na základě aktivní účasti v debatě a odevzdání písemného feedbacku o rozsahu minimálně 1 NS, který zhodnotí, nakolik se informace o publikaci jeví přínosné.

Poznámka

-

Další informace

Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje

Předmět je součástí následujících studijních plánů