O castingu a filmovém herectví pro režiséry

Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
303MCFHR zápočet 1 8 hodiny SEMINÁŘŮ za celý semestr (45 minut), 19 až 24 hodin domácí příprava česky letní

Garant předmětu

Alice RŮŽIČKOVÁ

Jméno vyučujícího (jména vyučujících)

Anna GEISLEROVÁ, Kateřina NAJBRT OUJEZDSKÁ, Alice RŮŽIČKOVÁ

Obsah

Workshop O CASTINGU A FILMOVÉM HERECTVÍ, je výsledkem léta vedeného dialogu mezi herečkou a castingovou režisérkou. Proč se vlastně u nás nikde neučí filmové herectví a co všechno tento pojem obsahuje?

Chceme nechat režiséry nahlédnout do zákulisí procesu obsazování herců.

Proč jsou herci ve stresu na castingu, nebo na filmových placech, kde se obvykle poprvé dostávají před kameru, bez jakékoliv teoretické i praktické přípravy. A jak by bylo fajn a prospěšné, takovou věc s herci a režiséry komunikovat. Na základě toho jsme přešly od slov k činům a sestavily

průřez tématy a okruhy. Kateřina se zaměřuje na proces obsazovaní a práci s hercem a režisérem na castingu a já na práci před kamerou, práci s textem, scénářem a emocemi.

Pro režiséry může být přínosem porozumění pracovních procesů během castingu a zároveň vhled do toho, co u castingu zcela běžně herci cítí i prožívají a jak ideálně přenastavit tu zvláštní tenzi, která vzniká na základě nedostatku informací na obou stranách. Bude nám ctí se podělit a zároveň se nebojíme kritických mladých studentů.

Aňa Geislerová a Kateřina Oujezdská

https://workshop-o-castingu-filmovem-herectvi-a-sebeprezentaci.webnode.cz/

Aňa Geislerová (*1976) filmová herečka, spisovatelka a modelka, která obdržela tři České lvy pro nejlepší herečku v hlavní roli a další dva pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Kariéru odstartovala v roce 1991, kdy dostala vůbec svou první filmovou roli v komedii Pějme píseň dohola od režiséra Ondřeje Trojana. Ještě ve stejném roce ji obsadil i režisér Filip Renč do hlavní role snímku Requiem pro panenku, který ji rychle dostal do povědomí českých diváků i kritiků. Následovaly mnohé úspěšné filmové role, které Anně vynesly pět Českých lvů, nejvíce ze všech hereček. Zvítězila za snímky Návrat idiota, Želary, Štěstí, Kráska v nesnázích a Nevinnost, k nimž přidala ještě šest neproměněných nominací. Za snímek Nevinnost byla oceněna zároveň i Cenou české filmové kritiky. Svou nejvýraznější televizní roli získala v romantickém seriálu Až po uši v roce 2014 pod režisérskou taktovkou Jana Hřebejka. Ten vznikal pod televizní stanicí HBO Europe a v roce 2017 získal druhou řadu, kde si Geislerová svou roli Šárky zopakovala. V roce 2016 se dostala do zámoří v dosud své největší zahraniční roli, a to Lenky Fafkové v koprodukčním filmu Anthropoid po boku Jamieho Dornana a Cilliana Murphyho. Snímek natočil režisér Sean Ellis a pojednával o atentátu na Reinharda Heydricha.

Kateřina Oujezdská (*1975) jako castingová režisérka (KO CASTING) obsadila mnoho celovečerních snímků a seriálů. Kateřina se věnuje zastupování herců ve firmě OF AGENCY a je jednou ze zakladatelek československé herecké databáze ACTORSMAP. Její práce spočívá především ve vyhledávání talentovaných herců, obsazování filmových rolí, TV, reklamních a divadelních projektů. Zprostředkovává komunikaci mezi herci, tvůrci a producenty. Spolupracovala například na filmech Šarlatán, Dukla 61, Anthropoid, Místa, Pouta, Ztraceni v Mnichově, Tři sezóny v pekle, Ve stínu, Prezident Blaník, Mistři, Protektor a mnoho dalších. Ze seriálů např: Terapie (HBO), Dabing Street, Kancelář Blaník, Já Mattoni, Svět pod hlavou, Třídní schůzka a další.

Výsledky učení

studentům zprostředkovat porozumění pracovním procesům během castingu a vhled do toho, co u castingu běžně herci prožívají

Předpoklady a další požadavky

žádné

Literatura

https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-katerina-oujezdska-casting-byva-misto-plne-nervozity-40401343

https://dvojka.rozhlas.cz/host-katerina-oujezdska-castingova-reziserka-8926044

https://dvojka.rozhlas.cz/hodne-toho-od-sebe-odhazuji-vzdycky-vsechno-muze-byt-horsi-i-lepsi-tvrdi-ana-8626858

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nebojovat-proti-zlu-je-stejne-spatne-jako-ho-pachat-rika-ana-geislerova-134242

Hodnoticí metody a kritéria

100% účast po celou dobu + aktivita na semináři

Poznámka

-

Rozvrh na zimní semestr 2022/2023:

Rozvrh zatím není připraven

Rozvrh na letní semestr 2022/2023:

Datum Den Čas Vyučující Místo Poznámky Č. paralelky
05.05.2023 09:30–16:30 Anna GEISLEROVÁ
Kateřina NAJBRT OUJEZDSKÁ
Učebna 2 (FAMU)
Lažanský palác
vyučují Aňa Geislerová a Kateřina Oujezdská paralelka 1

Předmět je součástí následujících studijních plánů