Chemie rozpouštědel
Předmět není vypsán Nerozvrhuje se
Kód | Zakončení | Kredity | Rozsah | Jazyk výuky | Semestr |
---|---|---|---|---|---|
307KRCRO | zkouška | 2 | 24 hodiny PŘEDNÁŠEK za celý semestr (45 minut), 32 až 42 hodin domácí příprava | česky | letní |
Garant předmětu
Jméno vyučujícího (jména vyučujících)
Obsah
Předmět představuje rozpouštědla jako specifickou kategorii chemických látek v praxi konzervátora a restaurátora včetně jejich specifických vlastností. Rozpouštědla jsou studentům představena především z aplikačního hlediska, z důrazem na praktickou složku kurzu.
Hlavní témata:
1/ Teorie a princip rozpouštění, vliv podmínek na průběh rozpouštění.
2/Kategorizace rozpouštědel na základě polarity a použití, vlastnosti rozpouštědel.
3–4/Historie používání rozpouštědel, rozpouštědla ve fotografii, rozpouštědla organických polymerních látek.
5–6/Rozpouštědla v restaurátorské a konzervátorské praxi – typická rozpouštědla a oblasti použití, aplikace rozpouštědel v kontextu ovlivnění historického materiálu.
7/Rozpouštědla barviv, rozpouštědla v malířské praxi.
8–9/Bezpečnost práce s rozpouštědly, vliv na zdraví a životní prostředí. Práce s rozpouštědly v laboratorních podmínkách a v exteriéru.
10/Praktická cvičení – volba vhodného rozpouštědla, práce s rozpouštědly.
11–12/Praktická cvičení – rozpouštění modelových vzorků a vrstev.
Výsledky učení
Student bude seznámen s vlastnostmi a použitím rozpouštědel s důrazem na konzervátorskou a restaurátorskou praxi. Důraz je přitom kladen na praktickou složku – kde se různé typy rozpouštědel uplatňují, jak postupovat při volbě vhodného rozpouštědla, aby bylo dosaženo žádaného výsledku bez poškození ostatních částí historického předmětu a jak přistupovat k používání rozpouštědel z hlediska bezpečnosti, zdraví a ochrany životního prostředí.
Předpoklady a další požadavky
nejsou
Literatura
Povinná:
Zelinger, J., et al.: Chemie v práci konzervátora a restaurátora. 2. vydání, Academia Praha, 1987.
Doporučená:
Svoboda J., et al.: Organická chemie I, Nakladatelství VŠCHT, 2005. 8070805617
Hodnoticí metody a kritéria
Studenti jsou hodnoceni na základě ústní zkoušky.
Poznámka
nejsou
Další informace
Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje